Alan Dışı Atamalarla İlgili Danıştaya Emsal Başvurusu Yapıldı

DANIŞTAY ........ DAİRE BAŞKANLIĞINA

Dosya No : Danıştay'da konu ile ilgili açılmış 6 davaya ayrı ayrı emsal karar gönderilmiştir.

Ek Belge Sunan (Davacı) : Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Yönetim Kurulu Adına Hüseyin ŞEN

Adres : Öncebeci Mah. Umut Sk. No:50/4 Kolej/ANKARA

Karşı Taraf : Milli Eğitim Bakanlığı Bakanlıklar-ANKARA

Konu : Emsal karar sunulmasıdır.

Açıklamalar :

1) Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nün 12/05/2011 tarihinde http://personel.meb.gov.tr/ internet adresinde yayınlanmış olan Rehber Öğretmen ile Teknoloji ve Tasarım Alanına Başvuru Yapacak Öğretmen Adayları İçin Duyuru’nun Rehber Öğretmenliğe ilişkin ilk maddesinin “…2011 yılı atama dönemlerine mahsus olmak üzere aynı kararın Felsefe alanına kaynak teşkil eden yükseköğretim programlarından mezun olanların da bu alan öğretmenliğine atanmaları…” kısmının yürütmesinin durdurularak iptaline yönelik olarak; rehber öğretmenliğin uzmanlık gerektirdiği, Sosyoloji, Felsefe programlardan mezun olanların, ilk atamayla rehber öğretmen olarak atanmalarının 07.07.2009 tarih ve 80 Sayılı TTK Başkanlığının Kararına da aykırı olduğu gerekçesiyle Derneğimiz tarafından dava açılmıştır.

2) Benzer şekilde Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenliğine herhangi bir eğitim almadan diğer alanlardan atanmalarına olanak tanıyan işlemin iptaline yönelik açılan ve Danıştay İkinci Dairesi Başkanlığının E:2012/12121 Sayılı Kararıyla yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Adı geçen kararda Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenliğine atanabilmek için özel bir eğitime ihtiyaç bulunduğu ve söz konusu eğitim-öğretim faaliyetinin sunulduğu öğrencilerin niteliği dikkate alındığında dava konusu işlemin hukuka uyarlı bulunmadığı belirtilmektedir.

3) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının danışma organı sıfatının bulunduğu, görüşülen konular hakkında kurul kararı ya da mütalaasının alındığı anlaşılmakla, Talim ve Terbiye Kurulunun bilimsel danışma organı sıfatıyla toplantı sonucu oluşan kurul mütalaası ile kurul kararlarında değişikliğe gidilemeyeceği, dolayısıyla 7.7.2009 tarih ve 80 Sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararına aykırı olduğu görülen, 12.9.2012 tarih ve 5110 sayılı kurul mütalaasının alan değişikliği işlemlerinde esas alınmasına olanak bulunmadığı, bununla birlikte anılan mütalaanın davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gereken işlemlerden olmadığı anlaşılmaktadır.

4) Danıştay İkinci Dairesi Başkanlığının E:2012/12121 Sayılı bu kararı Kararı, Derneğimiz tarafından açılan ve Dairenizde devam etmekte olan davamıza emsal bir karardır.
Şöyle ki;
4.1) Mahkeme kararında zihin engelliler sınıf öğretmenliğinin uzmanlık gerektiren bir alan olduğu belirtilmektedir. Rehber öğretmenlik de uzmanlık gerektiren bir alandır. Rehber öğretmenlerin yürüttükleri hizmetler olan psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri özel bir alan olup özel mevzuat ile düzenlenmiştir (17.4.2001 tarih ve 24376 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği). Ayrıca mahkeme dilekçesinde ayrıntılı olarak verilen MEB’in diğer mevzuatlarında da rehber öğretmenliğe ilişkin özel hükümler mevcuttur.

4.2) Derneğimiz tarafından açılan dava konusu işlemde de aynı şekilde TTK Başkanlığının mütalaasına dayanarak işlem tesis edilerek 80 Sayılı Karar by pass edilmiştir.


Sonuç :

Yukarıda yer verilen emsal kararlarda da görüleceği üzere, haklı olarak açılmış olan davanın kabulü ile dava konusu işlemin iptalini arz ve talep ederim.


23.07.2013

Hüseyin ŞEN

Ek:
Danıştay İkinci Dairesinin E:2012/12121 Sayılı Kararı

2 yorum:

Sareban_ dedi ki...

artık dur diyelim!

Öğrenci koçluğu dedi ki...

dur demek seçimlerde oluyor malesef

Yorum Gönder

 
Bu sitede yer alan yazılar bilgi amaçlıdır. Sitemizin Türk PDR Derneği ile herhangi bir ilgisi yoktur.